با توجه به شرایطی که اکنون در آن قرار داریم، نیاز ما معلمان به ذخیره، نگهداری و یا انتقال فایل های متعدد و با فرمت های مختلف دو چندان شده است. اما بایستی از یک سو محدودیت فضای هارد دیسک رایانه، لپتاپ، تلفن همراه و یا حتی حافظه های جانبی (فلش مموری) را مد نظر قرار داد و از طرفی به میزان حجم اینترنت مصرفی و همچنین زمان لازم برای انتقال این فایل ها توجه نمود.
بهترین گزینه برای رهایی از این دغدغه ها، کاهش حجم فایل هاست. یکی از راه های کاهش حجم فایلها، فشردهسازی آن هاست. این کار با یکی از نرم افزارهای WinRAR یا WinZip انجام میشود. در نهایت پسوند فایل میتواند RAR. یا ZIP. باشد که در واقع همان فرمتهای فشردهسازی فایلها هستند.

فرمت RAR
فایل RAR یک فایل آرشیو است که با برنامه WinRAR ایجاد شده است. این برنامه رایگان نیست، اما از سایت های معتبر از جمله سایت سافت 98 می توانید نسخهی کرک شده را دانلود و نصب نمایید.

فرمت Zip
یک فایل Zip هم یک فایل آرشیو است که با برنامههای مختلف مانند WinRAR یا WinZip میتواند ایجاد شود.
WinRAR هم نسخه رایگان ندارد؛ اما میتوانید نسخه کرکشده آن را از سایتهای مختلف دانلود کنید. فایلهای Zip با هر برنامهای که میتواند فایل Zip بسازد، باز میشوند و محدود به برنامه خاصی نیستند.
اکنون وقت آن است که ویژگیهای این دو فرمت را مقایسه کنیم.
- فراوانی نرمافزارها
برای باز کردن فرمت Zip نرمافزارهای بیشتری نسبت به فرمت RAR وجود دارند.
- سازگاری با سیستم عاملها
سیستمعامل ویندوز، برخی توزیعهای لینوکس و همچنین سیستمعامل مک، به صورت پیشفرض برنامههایی دارند که قادر به باز کردن فرمت Zip هستند؛ ولی برای باز کردن فرمت RAR باید یک نرمافزار دیگر را دانلود و نصب کرد.
- اندازه فایلها پس از فشردهسازی
فرمت RAR فایلها را از فرمت Zip فشردهتر میکند که البته بستگی به اندازه فایلهایی دارد که فشرده شدهاند. در هر صورت این تفاوت آنقدر زیاد نیست که قابل ملاحظه باشد.
- رمزگذاری
فرمت Zip از یک الگوریتم رمزگذاری اختصاصی استفاده میکند. در حالی که فرمت RAR با استاندارد بسیار قویتر AES-128 رمزگذاری میشود. فرمت رمزگذاری شده Zip 2.0 نسبتاً ضعیف است. اگر اطلاعات مهمی وجود دارد، توصیه این است که از الگوریتمهای رمزگذاری قویتری استفاده شود.
- امکان از دست رفتن دادهها
فرمت RAR رمزگذاری قویتری انجام میدهد، فشردهسازی و کاهش حجم بیشتری اعمال میکند و امکان خرابی دادهها نیز کمتر است و انتخاب بهتری برای کاربران جهت آپلود فایل هاست.
مزیتهای فرمت RAR
با اینکه فرمت Zip قبل از RAR به وجود آمده است، اغلب نرم افزارها با آن کار میکنند و فرمت پیشفرض محسوب میشود؛ اما فرمت RAR مزایای بسیاری دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم.
فرمت RAR میتواند فشردهسازی بهتری از فرمت Zip داشته باشد؛ در واقع فایلی با اندازه مشخص در هنگام فشردهسازی با RAR اندازه کوچکتری را در مقایسه با فرمت Zip دارد.
با استفاده از یک نرم افزار RAR میتوانیم یک فایل بزرگ را به فایلهای کوچکتری تقسیم کنیم تا هنگام آپلود روی اینترنت با مشکل روبهرو نشویم. هنگام فشردهسازی، فایلها به ترتیب با نامهای part01.rar ، part02.rar و … نامگذاری میشوند. در هنگام باز کردن میتوانید آنها را در یک فولدر extract (استخراج) کنید.
در هنگام فشردهسازی یک قابلیت شبیه افزونه به همراه فایل اصلی ذخیره میشود که در واقع رمز ریکاوری (بازگردانی) آن است. هنگامی که فایل خراب شد با استفاده از این رمز شانس بیشتری برای ریکاوری آن داریم.
ورژنهای جدیدتر فرمت RAR از روشهای پیشرفتهتر رمزگذاری استفاده میکنند.
رویا روشن بخش – آموزگار و فعال آموزشی